108 pozdravov soncu

V času zimskega in poletnega solsticija, se v jogi tradicionalno izvaja  108 pozdravov soncu. Takrat naj bi imel človek priložnost, da zaključi in očisti s preteklim obdobjem in pozdravi ter sprejme  novo.

 

108 je v hinduizmu sveto število in se ponavlja v različnih primerih. Ravno toliko je upanšiad v Vedah (sveti spisi), toliko je število imen za Šivo in Budo, 108 je kroglic v tibetanski mali itd.

 

Izvajanje pozdravov soncu je v osnovi fizično precej zahtevno, vendar je sam namen celotnega postopka v prisotnosti, v deljenju in ustvarjanju energije, ki se ustvari v skupini, medtem ko dejanska izvedba vseh ponovitev ni bistvenega pomena.  Prav je, da (kot to na splošno velja za jogo) poslušamo svojo telo in mu, ko to potrebuje, privoščimo počitek v položaju otroka, strešici, sede ali v kateremkoli drugem položaju, se umirimo, začutimo vibracije. Prav tako ni nič narobe, če smo med izvajanjem v nam udobnem položaju in jih le vizualiziramo.

 

Zaradi ponavljajočih gibov, ki jih po določenem času začnemo izvajati avtomatizirano, se telo, um in dih nekako povežejo v uravnovešeno celoto in na tak način dosežemo ravno to, kar joga je – uravnovešenost telesa, duha in uma. Poleg tega ima izvajanje 108 pozdravov soncu tudi trajnejše učinke, saj nam da občutek izjemnega dosežka, nas dodatno motivira za izvajanje joge, izboljša psihofizično počutje (kljub utrujenosti mišic, ki bo sledila prihodnji dan ali dva), napolni nas z občutkom moči in splošne zmogljivosti, prožnosti itd.

 

 

Samo izvajanje pozdravov traja približno 1 uro in pol. Po pozdravih bomo spili čaj, se mogoče posladkali s kakšno malenkostjo  , se podružili in tako na zelo prijeten način zaključili vadbo joge v letu 2018.

 

 

 

 

 

KONTAKT:

T: 040 630 434
E: info@vitula.si

Vitula, Eva Cepec s.p.

Ronkova 18

2380 Slovenj Gradec

© 2015
By Vitula

narejeno z Wix.com

Naroči